“Menos es más” Per què fer un redisseny de logotip?

Redisseny de logotip: passar a un disseny minimalista

El logotip d’una marca és la primera imatge que aquesta ofereix al públic. La imatge representa qui ets, quins valors representes i que ofereixes. El teu logotip és el primer contacte visual que tens amb el consumidor.

Moltes són les empreses que, independentment del seu volum de facturació, es plantegen realitzar un redisseny del seu logotip, de la seva imatge gràfica. I això és per què aquesta imatge gràfica és el llenguatge visual que representa les característiques de la marca. Amb el temps, la moda i les tendències evolucionen i això tambe pot afectar a la imatge gràfica d’un negoci. Sí que és veritat que en molts casos tot torna, però un logotip ha d’estar adaptat a les tendències del moment.

De logotip recarregat a flat design

El flat design és un anglicisme que defineix un concepte cap el qual, des de fa un temps, evoluciona el disseny de logotips. La paraula flat significa pla. Com a exemple es pot veure el redisseny en format flat design del logotip de Pepsi.

A la primera imatge, s’aprecia un logotip recarregat en ombres i reflexes. Els colors contenen degradats que fan que la imatge tingui volum. Pel que fa a  la tipografia, aquesta té un traç gruixut que crea magnitud i massa i alhora perd la simplicitat gràcies al contorn que té en diferent color. Tot el contingut gràfic en el seu dia era vàlid. Però l’evolució en les tendències ha fet que la marca Pepsi, com moltes altres, es plantegessin una renovació i canviessin la seva imatge.

En la segona imatge de Pepsi, els colors son plans. Mantenen la disposició però les formes perden la simetria: les formes que contenen aquests colors ja no són iguals. Aquest fet fa que el logotip guanyi el dinamisme que segurament hagués perdut en perdre els volums. Els colors semblen més vius ja que són sòlids, sense ombres ni reflexes. La tipografia també ha variat. Han optat per una tipografia de poc pes, una tipografia light. Aquesta es troba en una altra posició que fa que el conjunt del logotip obtingui més llegibilitat. En definitiva el redisseny del logotip ha evolucionat amb les tendències del moment.

És el moment de redissenyar el meu logotip?

El redisseny del teu logotip és quelcom que t’has de replantejar si fa temps que tens la mateixa imatge, o bé si veus que de primeres no acaba de representar el que vols denotar i connotar com a marca. Per saber si el teu logotip et representa hauries de qüestionar-te algunes coses:

1- Quin es el meu target? Si el teu públic consumidor és juvenil o adult. Això dirà molt si la marca va ben encaminada.

2- Els logotips de la meva competència són moderns? Observa com es desenvolupen els teus principals competidors. Mira quan de temps porten al mercat i com treballen a nivell gràfic. Observa la tipografia, el nom i els colors.

3- Quin colors utilitza el meu logotip? Mira els colors del teu logotip. Preguntat que simbolitzen dins ens teus valors. Cada color disposa de les seves psicologies. Mira que els colors del teu logotip siguin adequats.

4- El mateix passa amb la tipografia. Com és la tipografia del meu logotip? T’aconsellem que agafis a algú que no coneix la teva marca i li facis llegir el logotip. Et sorprendria veure com molts noms no els saben pronunciar o per la dificultat que tenen les tipografies costen de llegir.

5- Quants anys porta el logotip en vigor? De vegades, només veient el logotip, qualsevol persona el pot datar més o menys. No és la prova del carboni-14 però en alguns casos la seva estètica reflexa una etapa. Però si tens un logotip que és recarregat i no porta gaire temps en funcionament, quelcom va malament. Recorda, “Menos es más”.

6- Com queda el meu logotip en una pantalla de mòbil? A l’era del paper el teu logotip quedava molt maco. Però, com queda la teva imatge en pantalla? I en una pantalla de mòbil? Els colors, la forma, la resolució… Observa.

7- Quina adaptabilitat té el teu logotip? Pot representar-se en un sol color? Permet la forma en negatiu? Permet un escalat sense perdre llegibilitat?

Tendències actuals

Actualment el disseny i redisseny de logotips va encarat al que es diu disseny responsive. És una de les grans tendències de branding de les grans marques. El disseny responsive consisteix en l’adaptació de la imatge gràfica per a diferents formats, en l’adaptació de les diferents parts del logotip sense que aquest perdi la identitat de marca. A més, es tracta de garantir, sigui quin sigui el format de logotip, la seva llegibilitat, funcionalitat i reconeixement. Aquest fet és fàcil d’aconseguir per a marques de llarg recorregut, la imatge de les quals ja es troba dins l’imaginari colectiu.

També cal tenir en conte la tendència actual cap al disseny minimalista. Logotips de formes més geomètriques, de colors plans i tipografies clares i ben llegibles.

Siclick, producte gràfic.

Comunicació gràfica i creació de marques.