Introducció a les xarxes socials per a negocis i empreses – part I

introducció a les xarxes socials

En un bon pla de màrqueting és fonamental donar gran importància a la comunicació a les xarxes socials. Les xarxes socials s’han convertit en una galeria on comunicar-te, donar-te a conèixer, promocionar-te i trobar-te amb els teus clients i futurs clients. A continuació et donem una sèrie de pautes per tal de que perdis la por a començar a obrir-te camí dins la xarxa global.

Parlem de Facebook

Facebook és la xarxa social on el target es pot segmentar amb molta facilitat. Facebook és una xarxa social visual. A l’hora de treballar amb Facebook a nivell comercial tenim vàries opcions. Primer hem de tenir clar el nostre públic objectiu i el tipus de missatge que volem promocionar. Els dies més bons per publicar a Facebook són els dimarts i els dijous. Té lògica. Dilluns és un dia una mica fotut, encara estem amb un punt de resaca o mini depre ;). Dimecres és un dia amb poca afluència a xarxes socials, comprovat estadísticament. I divendres, la gent té al cap el descans del cap de setmana. Així doncs els millors dies que ens queden són dimarts i dijous. Les hores poden ser variades. Depèn també el teu públic objectiu. Però a priori les millors hores serien al matí a les 12 i a la tarda a les 18.

Facebook no destaca per ser un gran buscador. Així que podem estalviar de posar-hi els famosos #hastags. Aquests els reservem per Twitter i Instagram.

A l’hora de penjar-hi coses estaria bé mantenir sempre una línia gràfica i estil (això reforça el branding, la imatge de marca).

El missatge que acompanya al que hi penges també és molt important. Missatge curt, divertit o que creï interès. De fet diuen que a les xarxes socials en general els continguts que més triomfen són de ser de tres tipus diferents:

– Divertits, que facin gràcia i intel·ligents.

– Constructius, que aportin informació interessant, trucs o recursos.

– Emocionals, que toquin la fibra.

Amb aquets tipus de continguts, l’èxit queda assegurat.

Què penjo al Facebook? Dons a veure, pots aprofitar i un cop a la setmana hi pots posar l’enllaç dels articles que pengis al teu blog. Pots penjar imatges relacionades amb el teu sector. Articles de pàgines que segueixes i que són del teu sector i poder donar la teva opinió. Pots formular preguntes per crear converses i debats.

A part a nivell publicitari, Facebook té la opció de segmentar el públic per edat, regió i gustos. Això farà que la publicitat a Facebook arribi a qui vols que arribi.

També pots generar concursos per anar aconseguint seguidors.

Disposes de diferents recursos. Observa que fa la competència, si t’agrada o no i troba el teu estil.

Parlem d’Instagram

Instagram és la xarxa social en contínua tendència. El nombre d’usuaris és molt elevat. L’avantatge d’Instagram és que la manera de veure els continguts és molta ràpida. Vas passant el dit i pares a la imatge o fotografia que et crida més l’atenció. És una xarxa social molt dinàmica i visual.

La seva facilitat a l’hora del tractament de les imatges amb filtres és única i diferent. Això fa que aquesta app sigui divertida i sobretot dinàmica.

Una gran avantatge que té a l’hora de comunicar-se són els hastags o paraules clau. Són paraules que van acompanyades al principi pel caràcter #. Això permet fer cerques d’imatges en base a aquestes etiquetes que defineixen i acompanyen a la teva fotografia.

Per treballar bé amb els hastags, planteja’t paraules i fes una llista de com penses que et trobarien els teus clients objectius. No posis hastags que siguin del sector en si. Posa-hi paraules de com creus que els altres usuaris et buscarien.

També, des de fa un temps, estan les stories. Són imatges i vídeos que es poden penjar al teu perfil i que duren només 24 hores. Aquestes imatges com són de curta durada i generen interès al públic, ja que a tots ens agrada veure que fan els altres.

Pots penjar, que també agrada molt, imatges quotidianes i personals. Posa cara i ulls a les imatges ja que això ajuda a generar confiança i proximitat.

Instagram també té l’opció de generar publicitat. El mateix que hem dit amb Facebook: segueix una línia gràfica i estil de missatge, i endavant. Utilitzar Instagram i fer-ho diàriament és una gran oportunitat per comunicar-se. És una xarxa social molt activa amb més de 700 milions d’usuaris. I permet interactuar molt ràpidament amb els seguidors.

Aquí tens uns quants consells per treure el màxim rendiment d’Instagram:

– Crea un perfil públic, o d’empresa o personal.

– Fes una presentació maca del perfil.

– Penja imatges diàriament d’aspecte linealment gràfic i d’alta qualitat. Però no pengis imatges en un marge de temps reduït. O una al dia o una al matí i una altra a la tarda.

– Segueix a tots els que et segueixen, comenta les fotos i dona likes, interactúa amb els usuaris d’aquesta xarxa tot el temps que puguis.

– Utilitza hastags i localitzacions.

– No barregis continguts, manté una dinàmica estructural definida.

– Utilitza els stories de 24 hores per generar curiositat.

Però encara hi ha més, en el pròxim article profunditzarem en les plataformes de Twitter i LinkedIn. Xarxes socials d’un aspecte més seriós i professional.

Siclick, producte gràfic.

Comunicació gràfica i creació de marques.