Redisseny que crida l’atenció
Són les esperades conseqüències d’un redisseny. De sobte, passejant entre els passadissos del supermercat, et pares davant d’un dels prestatges i notes que alguna cosa ha canviat. La imatge del conjunt de productes no és la mateixa. Hi ha un producte diferent i aquest et crida l’atenció.
Fa uns dies llegíem un article a gràffica info en el que es parlava del que ells definien com a marques paràsit. Es referien al disseny, tant en packaging com en l’etiqueta, d’algunes marques que copien trets identitaris d’altres productes similars, però que són més coneguts al mercat. La idea és intentar que el seu producte s’assimili amb el que intenten imitar per fer que el consumidor estableixi una analogia entre els dos.
Els consumidors acostumen a tenir memoritzada la imatge dels productes que compren. I és per aquest fet que quan un producte té un bon nivell de vendes, l’empresa és reàcia a canviar-ne la imatge. Tenen por a que el comprador deixi de reconèixer el producte i perdi la confiança en el mateix. Però de vegades, el fet de realitzar un canvi radical, un redisseny en l’etiqueta o el packaging d’un producte, funciona molt i molt bé. És una bona manera de cridar l’atenció. És el cas de la cervesa sense alcohol Free Damm, que és la que ens va fer aturar al passadís del supermercat.
Un cas exitós de redisseny
Es dona el cas de que el sector de les cerveses, en general sempre ha optat per uns dissenys bastant clàssics, utilitzant formats tipus segell que integren el nom de la marca, amb tipografies clàssiques, fins i tot gòtiques. Aquesta tendència s’ha anat trencant en els últims anys amb la proliferació d’altres cerveses, moltes d’elles artesanes. En elles es percep una certa innovació en l’estil de les seves etiquetes. És el mateix cas que està passant des de fa uns anys amb les etiquetes de vi i que sembla que també funciona molt bé.
Doncs això és el que ha fet Damm amb la seva cervesa sense alcohol. L’encàrrec d’aquest redisseny el van fer a l’estudi del gran dissenyador gràfic Mario Eskenazi. I la veritat és que el resultat és més que satisfactori. Amb la nova etiqueta aconsegueix una estètica molt més actual, juvenil, i sobretot impactant sobretot quan es compara amb l’antiga etiqueta o amb etiquetes d’altres cerveses amb dissenys més clàssics.
En aquest redisseny s’opta per una tipografia de pal sec condensada, que li aporta modernitat. El disseny és pla. S’utilitzen tres colors: els bàsics blanc i negre per al text i com a fons el color blau, que identifica moltes de les cerveses sense alcohol que hi ha al mercat. La composició està molt ben estructurada seguint una retícula. El que més ens agrada és el joc que fa amb la repetició de les dues últimes lletres de cada paraula Free Damm, que ocupen l’espai que tindria un sol caràcter. Tot queda encaixat i perfectament llegible. En definitiva el redisseny de l’etiqueta ha provocat que es modernitzi la imatge del producte i que alhora cridi més l’atenció per la diferenciació respecte a altres productes similars.
També veiem que la marca Damm ha optat pel redisseny de l’etiqueta de la cervesa Estrella Damm, però en aquest cas només han volgut fer un canvi en la tipografia. Qualsevol canvi en el disseny en un producte d’aquest tipus, líder de vendes i amb un gran recorregut és molt difícil. Però creiem que és encertat ja que li ha permés una millor diferenciació amb un altre producte similar que a més de tenir un nom en que coincideix una paraula, utilitzava també una tipografia gòtica. Parlem del cas de l’Estrella Galícia. El que potser també volem afegir és que el canvi realitzat podria haver estat una mica més arriscat i optar per un redisseny més global, seguint la idea de la Free Damm. Però potser això ho deixen per més endavant…
Així doncs, de tot això podem extreure que la imatge de l’envàs i de l’etiqueta dels productes, a primera vista és tant important com el producte en sí. I que la mateixa premissa és aplicable a l’estètica que presenten els negocis i comerços. Un bon disseny gràfic pot fer que el públic es senti atret i es decanti alhora d’escollir entre dos opcions a apriori desconegudes.
Siclick, producte gràfic.
Comunicació gràfica i creació de marques.